Her şirkette mutlaka personel yâda insan kaynakları departmanı vardır. Araştırmalarda orta ve büyük ölçekli şirketlerde ki personel sirkülasyonu belirli oranlardadır. Fakat temizlik şirketlerinde ise bu oran oldukça yüksektir. Bunun sebebi öncelikle hizmet sektörü olmasıdır. Temizlik hizmeti tümüyle insan unsurunun ve emeğinin ön planda olduğu açıkça ortadadır. Araştırmalarda tüm dünyada en çok personelin çalıştığı hizmet sektörü olan temizlik firmalarıdır.
Personelin iyi eğitilmesi, iyi organize edilmesi gerekmektedir. Temizlik şirketlerinde insan kaynakları departmanına çok iş yükü düşmektedir. Alt gelir grubu ve eğitimsiz insanların temizlik şirketlerinde çalışması o şirketi olumsuz etkiler. Dolayısıyla şirket ve insan kaynakları departmanı, temizlik eğitimleri, oryantasyonlar, temizlik uygulamaları ile personeli her koşulda hazırlamak zorundadır.
İnsanların okuma alışkanlıklarını, eğitim durumlarını göz önüne alırsak, nasıl temizlik personelinin müşteri hizmetlerine hazır hale gelmesi için gereken süreyi siz düşünün.
Temizlik şirketlerinin (hizmet sektörü) kar marjlarına kısaca değinecek olursak. En çok kar eden temizlik şirketi, %17 ila % 5 oranında kar etmektedir. Diğer oranların tümü personel giderleridir.
Tüm dünyadaki global temizlik ve tesis yönetimi şirketlerinde de durum aynıdır. Ülkemiz de temizlik şirketleri daha şanssızdır. Temel olarak sıralamak gerekirse;
Personel maliyetleri,
Özlük Hakları maliyetleri
Sosyal güvenlik işveren payları,
Vergi maliyetlerinin yüksek olması
Gider kaleminin az kaleminin az olması
Katma değer vergisi ve oranı
Tevkifat uygulaması
Temizlik kar oranlarının son derece düşük olduğunu düşünürsek, müşterilerden zamanında yapılamayan tahsilatlar yüzünden birçok temizlik şirketi zor durumdadır. Ve Unutulmamalıdır ki (temizlik )personel maaşları ZAMANINDA ödenmez ise verimlilik düşer personel bulmak imkânsızdır.
Tüm global ve yerel temizlik şirketlerinde ki bu sorunlar aynıdır.